Aanschaf van een Labrador pup

U WILT EEN LABRADORPUPPY?

Heel goed over nadenken
U wilt dus een labradorpup. Waarom speciaal een labrador? Natuurlijk is een labradorpup met zijn mollige lijfje en altijd kwispelend staartje om op te vreten. Zeker weten. Maar dat schattige pupje is al na een paar maanden uitgegroeid tot een slungelige puber. Vindt u hem dan nog steeds leuk? Ook staat de labrador bekend als een kindvriendelijke en gemakkelijke hond. Helemaal waar. Een goed opgevoede labrador is een fantastische kameraad voor het hele gezin, waar je lekker mee kunt knuffelen, wandelen en spelen. Maar die opvoeding gaat niet vanzelf. Daar moet je heel veel voor doen. Een labrador in huis brengt niet alleen maar plezier en gezelligheid, er zijn ook nadelen. Daar moet u van tevoren goed over nadenken.

Enkele belangrijke punten op een rijtje

  • De basisopvoeding van pup tot volwassen hond duurt anderhalf jaar, dat doet u dus niet even in drie weken vakantie. Het eerste jaar is best een beetje afzien. De eerste week komt u slaap tekort omdat de pup ’s nachts nog niet alleen kan zijn. Zolang hij niet zindelijk is, loopt u de hele dag achter hem aan. Uw labradorkleuter moet onder uw leiding de wereld leren kennen. Dat kost u elke dag zeeën van tijd. Verder is een jonge labrador onstuimig, zit vol streken en luistert soms voor geen meter. U zult dat met geduld en verstand in goede banen moeten leiden. Een puppycursus en een paar vervolgcursussen zijn daarvoor beslist nodig. Alleen door veel met hem bezig te zijn, bouwt u een band op met uw hond en wordt hij uw gehoorzame, trouwe maatje. Wilt u zoveel energie in uw pup steken?
  • Ook als hij geen pup meer is, heeft uw labrador tijd en aandacht nodig. Een volwassen labrador is een sportieve hond die niet genoeg heeft aan drie keer per dag een blokje om. Hij moet minstens één keer per dag een half uur of langer los kunnen rennen op een veilige en verantwoorde plek. Een labrador is een echte gezinshond, daarom kiest u immers voor dit ras! Die kun je niet vijf hele dagen per week alleen thuis laten. Een labrador die te veel alleen zit, wordt een drukke, aandachtvragende, gestoorde neuroot. Niet de fijne, betrouwbare kameraad die u voor ogen heeft. Om die te krijgen, zult u elke dag gedurende het hele leven van de hond voldoende tijd voor hem moeten vrijmaken. Dat betekent 1 à 2 uur per dag met hem bezig zijn en dat 12 tot 14 jaar lang. Heeft u daar tijd voor?
  • Labradors zijn viezeriken. Als ze de kans krijgen, duiken ze in iedere prutsloot of modderplas. Ze lekken na het drinken liters water over de vloer, waar ze dan gezellig doorheen lopen. Vervolgens duwen ze hun druipende snoet tegen je nette kleren of schudden zich vrolijk uit waarbij de spetters tegen de muren vliegen. Kunt u het zich voorstellen? Met een labrador in huis liggen er elke dag wel haren en zand op de vloer, maar twee keer per jaar is het écht feest. Dan laat zijn dikke dubbele vacht los en u wilt niet weten wat daar vanaf komt! Een labrador brengt behalve een hoop gezelligheid, ook een hoop extra poetswerk met zich mee. Heeft u daar zin in?
  • Verder kost een labrador behoorlijk wat geld. De aanschafprijs van een pup is op dit moment (2010) zo’n 850 euro, maar daarna gaat hij nog veel meer kosten. Het begint al met de puppyuitzet: bench, mand, kleedjes, riem en halsband, voerbakken, speeltjes. Een zak brokken van goede kwaliteit kost al gauw € 65,–. Een puppycursus en later de vervolgcursussen kosten rond de 100 euro. En dan de dierenartskosten! De pup moet nog een paar keer worden ingeënt en heeft wormkuurtjes nodig. Kassa! Een sterilisatie of castratie is al gauw een paar honderd euro. In ieder hondenleven komen wel eens ziekten en ongelukjes voor waarmee u naar de dierenarts moet en waar u dus een hoop geld aan kwijt bent. Het mag niet zo zijn, dat de hond geen doktershulp krijgt omdat u het niet kan betalen. Kunt u zich een hond financieel veroorloven?
  • Ten slotte: heeft u er ook over nagedacht hoe uw leven er over een aantal jaren uitziet? Een labrador kan wel 12 tot 14 jaar oud worden. Past een hond straks nog in uw leven, als u misschien een jong druk gezin heeft of weer wilt gaan werken of juist van uw vrije tijd wilt gaan genieten en verre reizen wilt maken? Het ergste wat u uw hond kunt aandoen, is hem wegdoen. Zijn hele wereld stort dan in. Het kost een hond wel een jaar om ergens anders te wennen, hoe fijn het daar ook is. Hij wil geen vreemd fijn huis, hij wil zijn eigen fijne huis, en dat is bij ú. Met de aanschaf van een jonge labrador neemt u een grote verantwoordelijkheid op u, een verantwoordelijkheid die pas eindigt aan het einde van zijn leven. Bent u bereid de komende 12 jaar of langer rekening te houden met uw labrador?

Als u over al deze zaken goed heeft nagedacht en u weet zeker dat u een labrador een fijn leven kunt en wilt bieden, dan kunt u de volgende stap zetten: op zoek naar een betrouwbare fokker.

De knoop is doorgehakt: er komt een pup in huis. De volgende vraag is: wanneer wilt u de pup in huis hebben? Natuurlijk ‘t liefst zo snel mogelijk. Maar verstandig is dat niet. Het is veel beter om u eerst goed te oriënteren. Wees kritisch, ook al betekent het dat u misschien een paar maanden moet wachten op uw pup. Uw labrador maakt de komende 12 tot 14 jaar deel uit van uw gezin, dan maken die paar maanden toch niet uit! Beter nu wat langer wachten op een verantwoord gefokt pupje, dan straks spijt van een overhaaste aankoop.

De meeste mensen willen een labrador gewoon als lieve, gezellige huishond. Maar misschien lijkt u het u ook leuk om eens een keer naar een show te gaan? Of wilt u bijvoorbeeld jachthondensport of behendigheid gaan doen? Dan moet u helemaal kritisch zijn en op zoek gaan naar een nest waarvan beide ouderdieren showkwaliteit hebben of uitblinken in de hondensport. De fokker moet die kwaliteiten wel kunnen aantonen met showuitslagen of werkdiploma’s.

Waar moet u beginnen als u een labradortje wilt aanschaffen?

  • Op de site van de Nederlandse Labrador Vereniging (www.nederlandselabradorvereniging.nl) staan geboorteberichten en dekberichten. Dit is een prima manier om aan adressen van betrouwbare nestjes te komen. U bent er in ieder geval zeker van dat de nestjes die hier staan vermeld, van goedgekeurde ouderdieren zijn.
    Of de manier van werken van de betreffende fokker u aanspreekt, moet u zelf beoordelen. Daar doet de NLV geen uitspraak over.
    Wilt u meer informatie over een bepaald nest bij een fokker (en dat hoeft niet per se een NLV-fokker te zijn), dan kunt u contact opnemen met het Pupinfo team. Daar kunt u al uw vragen stellen en krijgt u eerlijk en deskundig antwoord. De telefoonnummers vindt u op de NLV-site.
  • Ook kunt u op de site van de Labradorkring kijken (www.labradorkringnederland.nl). Hier kunt u eveneens reeds geboren nestjes en dekberichten vinden van goedgekeurde ouderdieren, maar ook hier geldt: u moet zelf beoordelen of de fokker u aanspreekt.
  • Een andere manier is zelf op internet naar fokkers zoeken. Een goede startpagina is bijvoorbeeld labrador-fokkers.startpagina.nl. Hierop staan betrouwbare fokkers per provincie gerangschikt. Via deze site kunt u tevens doorklikken naar een puppy vraag-en-aanbodpagina.

Tien gouden tips
Bij het uitzoeken van een goede fokker kunt u op de volgende punten letten:

  1. Wat voor soort fokker is dit, een rasspecialist, een handelaar of een particulier? Een goede graadmeter hiervoor is het aantal honden dat de fokker heeft, het aantal rassen en het aantal nesten dat hij per jaar fokt. Meer dan twee rassen, meer dan vijftien honden (en allemaal in kennels) en ook nog meer dan drie of vier nesten per jaar? Dat lijkt verdacht veel op een bedrijf. Twijfelt u, kijk dan verder: hoe gaan ze met hun honden om, komen de honden ook in huis, worden ze uitgelaten of zijn er speelweiden, wordt ermee geshowd of getraind? Als dit soort zaken verder wel in orde is, kán het een goed adres zijn.
  2. Zijn er ook oudere honden of meerdere generaties in huis? Als er alleen maar honden in de productieve leeftijd zijn, is de kans groot dat de uitgefokte honden worden weggedaan. U kunt u dan afvragen hoeveel deze man / vrouw om zijn honden geeft of gaat het misschien alleen om de nestjes?
  3. Is de fokker lid van de Nederlandse Labrador Vereniging of de Labradorkring? Dan moet hij zich in ieder geval aan de fokregels houden, anders wordt hij geroyeerd. Toch zegt een lidmaatschap niet alles, er zijn vele manieren om regels te omzeilen. Ga er zelf kijken en wees kritisch.
  4. Stelt de fokker het op prijs als u voor een kennismakingsgesprek komt? Een goede fokker laat u vol trots zijn honden zien en heeft plakboeken vol papieren en foto’s, waar hij graag met u over praat. Kennels waar u niet verder komt dan een kantoortje en waar u niet alles mag zien, moet u maar overslaan. Daar is blijkbaar iets te verbergen.
  5. Wat heel belangrijk is: wil de fokker ook van alles over ú weten? Een goede fokker wil weten waar zijn pups terechtkomen en stelt ook eisen aan de koper. Hij zal willen weten waarom u juist een labrador wilt, hoe u de pup wilt gaan opvoeden, of er een groot deel van de dag iemand thuis is, enz.
  6. Hoe vindt u de honden van deze fokker? Zien ze er goed verzorgd uit? Spreekt het type u aan? Hebben ze de diploma’s en kwalificaties waar u naar op zoek bent? Hoe is hun gedrag ten opzichte van u, komen ze vrolijk en vriendelijk naar u toe? Hoe gedragen ze zich naar elkaar?
  7. Wat voor indruk maakt de fokker op u? Heeft men alle tijd voor u, krijgt u duidelijk antwoord op uw vragen? Maakt de fokker een deskundige indruk? Is het er schoon en goed georganiseerd? Het moet klikken tussen de fokker en u, u moet er een prettig gevoel bij hebben. Zo niet, ga naar een andere fokker.
  8. Als het nest geboren is, mag u dan een paar keer komen kijken? Het is heel gebruikelijk dat er de eerste twee of drie weken geen bezoek mag komen om de moederhond rust te gunnen. Maar daarna moet u toch minstens twee keer welkom zijn. Een goede fokker eist dat zelfs, omdat hij u veel te vertellen heeft en omdat hij u ook een beetje wil leren kennen.
  9. Waar zijn de moederhond en pups gehuisvest? Liggen ze in huis of in een kennel? Op zich hoeft het niet verkeerd te zijn als het nest in een kennel ligt, als de pups maar veel in huis mogen komen. In ieder geval moeten de pups veel in handen komen en ze moeten allerlei speelgoedjes krijgen. Als ze een week of vijf zijn, moeten ze ook buiten kunnen spelen. Het is helemaal mooi, als de fokker ze vanaf zes weken ook al een keertje mee op straat neemt of in de auto.
  10. Werkt deze fokker met een koopcontract en wat gebeurt er als de pup een gebrek blijkt te hebben? Is er een terugkomdag, komt de fokker de stamboom zelf brengen? Kunt u ook later nog met vragen of problemen terecht bij de fokker?

Als het merendeel van deze punten positief is, kunt u met een gerust hart een pupje bij deze mensen kopen. Labradorpups zijn populair en goede fokkers werken vaak met een wachtlijst. Reken er dus op dat u een tijdje moet wachten voordat er een pup voor u is. Beschouw het maar als “in verwachting zijn” van uw pup en besteed de wachttijd door u goed voor te bereiden op de komst van uw pupje.

Opgroeiende pups mogen niet worden overbelast. Ga niet eindeloos met een jonge hond wandelen, laat de pup niet spelen met wilde honden en til uw pupje uit de auto. De botten bestaan nog uit kraakbeen de eerste tijd!!!

Bron: Labradorforum.nl