Broodfok

De Dikke Van Dale kent het woord ‘broodfok’ niet. Daarom willen we u graag uitleggen wat het betekent. Een klassieke definitie bestaat er niet, maar er zijn wel een paar duidelijke kenmerken waaraan je een broodfokker kunt herkennen.

Een broodfokker fokt honden met maar één doel voor ogen: zoveel mogelijk geld verdienen in een zo kort mogelijke tijd. Dit gaat vaak ten koste van de fysieke en mentale gezondheid van de pups die hij verkoopt. Hoe hij dat geld verdient, is dus minder belangrijk.. het maakt hem niet uit hoeveel nesten een teef krijgt, of de pups gezond zijn, of de pups een goede socialisatie krijgen en bij wie de pups terechtkomen – niet iedereen heeft het goed voor met een hond.

Als je bij een broodfokker een pup gaat kopen, zal hij je overdonderen met mooie praatjes die meestal geloofwaardig zijn. Op alle vragen heeft hij snel een antwoord. Mensen die dus een eerste eigen hond en er weinig vanaf weten, zullen dus snel in de val lopen. Volgens broodfokkers zijn de goede, professionele fokkers mensen die teveel geld vragen voor een pup, terwijl je bij hem voor de helft van de prijs een pup kan kopen. Hoe het komt dat degelijke fokkers veel geld vragen voor een pup, dat vraagt hij zich echter niet af. Bij een goeie fokker wordt er meer gevraagd voor een pup omdat er veel medische onderzoeken zijn voorafgegaan aan de geboorte van de pups. De vader- en moederhond worden getest op erfelijke afwijkingen, zodat enkel met fysiek en mentaal gezonde honden gefokt wordt. Fokken dient met de nodige kennis van hondengedrag, genetica en raseigenschappen te gebeuren. Fokken is niet gelijk aan zomaar twee honden van hetzelfde ras samenbrengen. Bij een degelijke fokker heb je dus meer kans dat je een gezonde hond in huis haalt, terwijl een hond van bij een broodfokker vaak ernstige erfelijke aandoeningen met zich meedraagt, door het gebrek aan onderzoeken voor het fokken.

Bovendien zal een broodfokker zijn pups ook niet opvoeden in een huiselijke omgeving. Vaak zitten de honden achteraan in een donkere schuur of in de winkel in een glazen hokje. Honden zijn sociale wezens die nood hebben aan voldoende sociaal contact. Als pups niet voldoende gesocialiseerd worden gedurende de eerste levensweken is de kant groot dat ze uitgroeien tot mentaal gestoorde honden, die overal schrik van hebben en zelfs agressief kunnen reageren als ze ergens van schrikken. Denk maar aan de lieve labrador die plots omslaat in een gestoorde hond die het kindje van de buren aanvalt. Bij goede fokkers is de socialisatie wel belangrijk, ze zorgen ervoor dat de pups in contact komen met allerlei geluiden; bv.: stofzuiger, auto, radio, enz.. Doordat de pups die geluiden van klein af aan gewoon zijn, zullen ze later minder geneigd zijn om er bang op te reageren. Broodfokkers hebben geen tijd om die pups te socialiseren want ze hebben er veel teveel tegelijk.

Een broodfokker is ook niet kritisch naar puppykopers. Waar de honden terechtkomen is voor hen niet van belang, als ze maar verkocht raken. Iemand die bij hem een hond koopt om er achteraf een agressieve moordmachine van te maken is voor hem geen probleem; of beter.. het interesseert hen niet. Helaas leidt het wel tot krantenkoppen als: ‘Agressieve hond bijt kind dood’. Hier is een broodfokker dus mede voor verantwoordelijk.

Hoe herken je een broodfokker?

Broodfok is een groot probleem. Een broodfokker zal proberen om zijn of haar klanten te laten denken dat ze met een professionele fokker te maken hebben.  Desondanks zijn er nog genoeg punten waarop je kunt herkennen of je met een broodfokker te maken hebt.
Allereerst is er de advertentie. Een legitieme handelaar hoeft zijn pups 9 van de 10 keer niet via een website als Marktplaats of Speurders te verkopen. Zijn pups zijn meestal bij de geboorte al besproken. Wil je toch via Marktplaats een pup gaan bekijken? Kijk dan eerst of de handelaar meerdere advertenties heeft. Klik hiervoor op ‘Bekijk alle advertenties van adverteerder’, wat rechts boven de advertentie staat. Heeft de adverteerder meerdere hondenrassen in de ‘aanbieding’? Juist, dat is een broodfokker.


Enkele kenmerken van een broodfokker zijn:

  • Een broodfokker fokt pups voor het geld. Vaak zegt hij dat hij het doet omdat het “leuk” is of goed voor de kinderen om een geboorte te zien.
  • Hij (of zij natuurlijk) fokt meestal met meerdere teefjes en 1 of 2 reuen die hij gebruikt om al zijn teefjes te bevruchten (dat spaart dekkosten uit).
  • Is vanuit het niets begonnen met het ras, heeft meteen meerdere honden (zowel jonge als volwassen) aangeschaft en zet onmiddellijk meerdere nesten per jaar op de wereld.
  • Geeft geen garantie op gezondheid, behalve misschien een bewijs van inentingen en soms een dierenartsverklaring.
  • Een broodfokker zal de pup verkopen aan iedereen die de prijs ervoor betaalt, ook al is de koper ongeschikt.
  • Hij/ zij kan geen hulp bieden als er een probleem ontstaat, of wil dat niet.
  • Een broodfokker zal zich niet vertonen op een show om zijn honden door een keurmeester te laten beoordelen op raskenmerken, fokker vind dit niet nodig want hij fokt alleen huishonden en geen showhonden.

Hoe weet ik of ik met een broodfokker te maken heb?

Mocht u denken met een legitieme fokker te maken te hebben en u bent bij hem of haar thuis? Ook hier kunnen enkele kenmerken verraden of u met een broodfokker te maken hebt of niet.

  • Puppies vertoeven vaak in geïmproviseerde ruimtes, soms onhygiënisch. Dit wijst er meestal op dat de fokker geen lange termijn investeringen wil doen en geen interesse heeft in het goed socialiseren van een pup. Maak dat je wegkomt als je grote kratten in een schuur ziet.
  • Wil soms niet het hele nest en /of de moeder laten zien. Als de moeder niet aanwezig is, ga dan nooit tot koop over.
  • De prijzen van een broodfokker zijn laag, want hij moet snel weer van de pups af want het volgende nest is alweer onderweg. Een goede pup met stamboom is duurder, maar vergeet niet dat de kosten van een dierenarts (broodfokkers letten niet op erfelijke ziekten, vlooien, schurft en andere ziekten) veel hoger zullen zijn.
  • Een broodfokker weet weinig van de achtergrond en geschiedenis van een ras, de rasvereniging of de rasstandaard, vind dat ook niet nodig want hij fokt alleen voor de lol (=geld). Test hem of haar gewoon. Een juiste fokker zal honderduit over het ras vertellen.
  • Een fokker moet weten wat de term/ziekte Patella luxatie inhoudt en zelf de dieren kunnen controleren op deze ziekte, of de dieren willen laten nakijken door een dierenarts.

Ten slotte, als u denkt ‘ik zal deze pup wel redden uit de klauwen van de broodfokker’, doe dit niet! U maakt de broodfokker er alleen maar succesvoller mee, hij heeft dan immers weer een pup verkocht…

Bron: pugs.nl / broodfok.be

1065525948_6_dxww

1065525954_6_lrcf